Σταφιδόψωμο, εύκολο και νόστιμο | Συνταγες μαγειρικής

4

Σταφιδόψωμο, εύκολο και νόστιμο | Συνταγες μαγειρικής

Το σταφιδόψωμο είναι ένα τέλειο και υγιεινό σνακ για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με τον καλύτερο τρόπο. Αυτή εδώ είναι  μια σπιτική και εύκολη συνταγή  για να φτιάξουμε αφράτο  και νόστιμο  σταφιδόψωμο. Δεν έχει βούτυρο, ούτε πολύ ζάχαρη. Θα το λατρέψετε!

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες
  • 25 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 5 κ.σ. ζάχαρη (εναλλακτικά βάζουμε 100 γρ. μέλι)
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 ασπράδι αβγού (προαιρετικά)
  • Μέλι (προαιρετικά)
     

Εκτέλεση συνταγής

Καταρχάς ξεκινάμε από τη μαγιά μας. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπωλ ή λεκάνη και βάζουμε μέσα λίγο χλιαρό νερό (το ένα τέταρτο του φλιτζανιού) και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Την αφήνουμε για 10 λεπτά να αφρίσει καλά.

Έπειτα, προσθέτουμε στο μπωλ το αλεύρι, το γάλα, το αλάτι, την κανέλα και τη ζάχαρη. Αν δεν θέλουμε ζάχαρη, μπορούμε να βάλουμε 100 γρ. μέλι. Το ίδιο πράγμα είναι…

Ανακατεύουμε προσθέτοντας σιγά σιγά λίγο χλιαρό νερό όταν χρειάζεται.

Στη συνέχεια ζυμώνουμε το μείγμα για 15 λεπτά στο μίξερ. Θέλουμε να ενωθούν όλα τα υλικά μας σε μια ελαστική ζύμη  η οποία να μην κολλάει στα τοιχωματα.

Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη του σταφιδόψωμου, είναι ώρα να προσθέσουμε και τις σταφίδες. Τι σταφιδόψωμο θα φτιάξουμε χωρίς σταφίδες βρε παιδιά;

Ανακατεύουμε ξανά, και κοιτάμε οι σταφίδες να πάνε παντού παντού στη ζύμη, δηλαδή μην μαζευτούν σε ένα σημείο μόνο.

Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο μας (ή ότι άλλο έχουμε για να δουλέψουμε) και μεταφέρουμε τη ζύμη εκεί.

Ζυμώνουμε λίγο τη ζύμη και φτιάχνουμε μια μπάλα.

Τέλος βάζουμε την ζύμη σε ένα μεγάλο μπωλ. Κοιτάμε η λεία επιφάνειά της να είναι προς τα πάνω.

Σκεπάζουμε το μπωλ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει καλά, για 1-2 ώρες, μέχρι να γίνει ο όγκος της διπλάσιος. Ετσι θα έχουμε στο τέλος σταφιδόψωμα αφράτα!

Μόλις περάσει η ώρα και έχει φουσκώσει αρκετά η ζύμη μας την μεταφέρουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια.

Κόβουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και πλάθουμε μεγάλες φρατζόλες.

Βάζουμε κάθε φρατζόλα του σταφιδόψωμου σε μακρόστενη φόρμα (έχει η Tupperware κάτι ωραίες φόρμες σιλικόνης) και τις αφήνουμε πάλι για 30 λεπτά να φουσκώσουν πάλι. Αν δεν έχουμε φόρμες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλά λαδόκολλα.

Τέλος, αλείφουμε τα σταφιδόψωμά μας με χτυπημένο ασπράδι αυγού και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.  Αν δεν θέλουμε να βάλουμε καθόλου αυγό, δεν βάζουμε! Σε αυτήν την περίπτωση, αφού ψηθούν τα σταφιδόψωμα τα αλείφουμε με αραιωμένο μέλι για να γυαλίσουν.

Μετά, χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και ψήνουμε τα σταφιδόψωμα για ακόμα 15 λεπτά.

Το σταφιδόψωμο είναι έτοιμο! Το αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει και μετά κόβουμε σε φέτες. Ξέρω θα σας είναι δύσκολο να περιμένετε, αλλά προσπαθήστε να μην το φάτε όλο έτσι ζεστό που θα είναι!

Συμβουλές για αφράτο σταφιδόψωμο

  • Δεν βιαζόμαστε! Αφήνουμε το σταφιδόψωμο να φουσκώσει καλά και τις δύο φορές, και όταν είναι μια ενιαία ζύμη και όταν το έχουμε βάλει μέσα στη φόρμα.
  • Αν κάνουμε δίαιτα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με στέβια.
  • Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε το σταφιδόψωμο σε μεγάλη φρατζόλα, μπορούμε να κόψουμε τη ζύμη σε περισσότερα κομμάτια, να τα βάλουμε σε μικρές στρογγυλές φόρμες και να φτιάξουμε έτσι ατομικά σταφιδόψωμα. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
  • Μπορούμε να αλείψουμε φέτες σταφιδόψωμου με μαρμελάδα και να φτιάξουμε ένα θεσπέσιο σάντουιτς.

Source link
Σταφιδόψωμο, εύκολο και νόστιμο | Συνταγες μαγειρικής ? Καλή όρεξη