Η διάσημη συνταγή μπουκατίνι αλά Καρούζο του Ναπολιτάνου τενόρου

32

Η διάσημη συνταγή μπουκατίνι αλά Καρούζο του Ναπολιτάνου τενόρου

Για πρώτη φορά στο Cucina Caruso, το alla Caruso δεν έχει αναφορά σε μας, αλλά στον μεγάλο Ενρίκο Καρούζο (Enrico Caruso 1873-1921), τον καλύτερο τενόρο όλων των εποχών για τους Ναπολιτάνους, με τη συνταγή που φέρει τ’ όνομά του, να είναι δικιάς του έμπνευσης. Ο Καρούζο είχε αναπτύξει μια σχέση αγάπης – μίσους για τη πατρίδα του τη Νάπολη, από τότε που σε αρχική φάση στη καριέρα του έφαγε κράξιμο σε μια παράσταση στη φημισμένη όπερα San Carlo της Νάπολης “γιατί δεν τους άρεσε η φωνή του” και έτσι δεν ξαναεμφανίστηκε ποτέ ως τενόρος στη πόλη που γεννήθηκε και η οποία βέβαια στη συνέχεια τον λάτρεψε, αλλά ήταν αργά.

Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ο Καρούζο, ότι ο μόνος λόγος να ξαναγυρίσω στη Νάπολη είναι για να φάω πάστα, όχι να τραγουδήσω!

Μετά την τεράστια επιτυχία που είχε στην Αμερική, που τον έκανε το πρώτο όνομα στον κόσμο, ο Καρούζο όταν επέστρεφε στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης,  έμενε είτε στο ξενοδοχείο Βιττόρια στο Σορέντο, είτε στο Βεζούβιο της Νάπολης, το οποίο έχει πλέον αφιερώσει το εστιατόριο του roof garden στον τενόρο. Εκεί λέγεται ότι κάποια βραδιά πρότεινε αυτό το πιάτο στους σεφ, και έτσι γρήγορα έγινε διάσημο σε όλη την Ιταλία και στη συνέχεια στην Αμερική, ακολουθώντας όχι απλά τη τεράστια φήμη και επιρροή του τενόρου, αλλά κυρίως την αδιαμφισβήτητη γαστρονομική αξία της συγκεκριμένης συνταγής. Υπόψη ότι υπάρχει και άλλη συνταγή του ιδίου με το όνομα σπαγγέτι αλ Καρούζο που περιλαμβάνει συκωτάκια πουλιών, τα οποία ο τενόρος λάτρευε, αλλά θα την κάνουμε άλλη φορά.

BUCATINI CARUSO με σάλτσα ντομάτα πιπεριά κολοκυθάκια

Το Bucatini alla Caruso βασίζεται στις έντονες γεύσεις της Νότιας Ιταλίας, με την πληθωρική πάστα να παίρνει πάνω της μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας Σαν Μαρτζάνο της περιοχής, με την τραγανή και γλυκιά κόκκινη πιπεριά να βγάζει φρεσκάδα και κόντρα σ’ αυτή το καυτερό πεπεροντσίνο να δίνει  τόσο-όσο το τσαγανό της Ναπολιτάνικης ψυχής, πάντα παρόν και στις γεύσεις της πόλης. Μαζί τους, το ελαφρά τραγανό και γλυκό τηγανισμένο κολοκυθάκι, να δημιουργεί ένα αναπάντεχο συνδυασμό βγαλμένο απ’ τη φαντασία ενός πραγματικού καλλιτέχνη, το οποίο τονίζεται απ’ τη πιπεράτη πινελιά φρεσκάδας του βασιλικού, εντείνοντας τις εκπλήξεις των εντάσεων στη μπουκιά. Ένας συνδυασμός που αν δεν δοκιμάσεις, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο αρμονικός είναι, πόσο ισορροπημένος με παράλληλες εντάσεις που εκφράζουν την γαστρονομική αλήθεια της περιοχής της Νάπολης, με μια λιτή Ιταλική φινέτσα να κυριαρχεί στο τέλος ως γενική αίσθηση. Αλλά από ένα Caruso, η αρμονία των εντάσεων είναι δεδομένη, έτσι δεν είναι;

Ο Enrico Caruso είχε μια λαμπρή 25ετη καριέρα μεταξύ 1895 και 1920 που περιλάμβανε 863 εμφανίσεις στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης και 260 ηχογραφήσεις σε δίσκους, πριν πεθάνει σε ηλικία 48 ετών στη Νάπολη. Ήταν απ’ τους πρώτους global stars με έντονη προσωπικότητα και η φήμη του ως ένας πολύ μεγάλος τενόρος είναι ισχυρή μέχρι σήμερα. Μπορείτε να απολαύσετε πολλές απ’ τις ηχογραφήσεις του στο YouΤube, αλλά εγώ διαλέγω μια ηχογράφηση του 1904 με το Torna a Surriento, την “επιστροφή στο Σορέντο”.

Πέραν του ότι λατρεύω το συγκεκριμένο τραγούδι, ο επιπλέον λόγος είναι ότι το περασμένο Πάσχα κάναμε με τη Σόφη ένα πραγματικά ονειρεμένο ταξίδι στη Νάπολη και κυρίως την costiera Amalfitana, όπου περνώντας απ’ το πανέμορφο Σορέντο, φάγαμε στο εστιατόριο Ristorante Museo Caruso (με ένα αστέρι Michelin) αφιερωμένο στον τενόρο. Όταν μετά από ένα υπέροχο γεύμα, ο ιδιοκτήτης έμαθε για το Cucina Caruso, μου χάρισε τον κατάλογο του εστιατορίου για σουβενίρ, ο οποίος μας ήρθε κουτί στη φωτογράφηση της συνταγής για bucatini alla Caruso. Έτσι επιστρέφουμε όλοι μαζί στο Σορέντο μέσα απ’ τα bucatini alla Caruso.

bUCATINI CARUSO με σάλτσα ντομάτα πιπεριά κολοκυθάκια

Οπότε τρεις μικρές συμβουλές έχω να σας δώσω ως Caruso: Ακούστε Enrico Caruso, μαγειρέψτε οπωσδήποτε Bucatini alla Caruso και επισκεφτείτε το Ristorante Museo Caruso και την costiera Amalfitana. Το να ακολουθείτε το Cucina Caruso, ευτυχώς δεν χρειάζεται να σας το ζητήσω, αφού ήδη διαβάζετε αυτές τις γραμμές!

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη συνταγή με τρεις ξεχωριστές παρασκευές: bucatini, σάλτσα και κολοκυθάκια που ενώνονται οι πρώτες δύο στο τηγάνι και η τρίτη στο πιάτο. Η συνταγή είναι εξαιρετικά ισορροπημένη και αρμονική και δεν σηκώνει “δημιουργικότητα”, πειράματα και αλλαγή υλικών. Πρέπει να δοκιμαστεί όπως ακριβώς σχεδιάστηκε και τότε το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

To Βucatini No9 είναι ένα πολύ αγαπημένο σχήμα πάστας, καθότι έχει τρύπα που του δίνει όγκο, αλλά παράλληλα είναι πολύ πιο εύκαμπτο απ’ τα κλασικά μακαρόνια του παστίτσιου (Macheroncini Νo10), ακόμη και αλντέντε. Έτσι στρίβει γύρω απ’ το πιρούνι με ευκολία και φτιάχνει μια μπουκιά που τη χαίρεσαι, καθώς παρασύρει πάνω του τη πηχτή σάλτσα ντομάτας και είναι εύκολο να τσιμπήσει κανείς στην ίδια μπουκιά τα έξτρα υλικά, κολοκύθι ή πιπεριά. Σημειώνω ειδικά για τη σάλτσα Basilico που επέλεξα, αντί μιας κλασικής σάλτσας με τριμμένη ντομάτα, ότι είναι απόλυτα ταιριαστή με την συγκεκριμένη συνταγή λόγω αρώματος βασιλικού, νοστιμιάς και γλύκας της Ιταλικής ντομάτας αλλά και πηχτής υφής. Ποίημα κόντρα στη τραγανή πιπεριά!

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. Bucatini No9 Barilla
400 γρ. Σάλτσα Ντομάτας Basilico Barilla
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες (κανονικού σχήματος, όχι Φλωρίνης)
1 κολοκυθάκι κομμένο σε λεπτούς δίσκους
50 γρ. αλεύρι Barilla
1 μικρή καυτερή πιπεριά θρυμματισμένη ή ⅛ κ.γ. πεπεροντσίνο (μπούκοβο)
¼ κ.γ. ρίγανη
6-8 φύλλα φρέσκου βασιλικού
1. κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
100 + 40 ml. ελαιόλαδο (για τηγάνισμα κολοκυθιών και σοτάρισμα σάλτσας)
αλάτι, πιπέρι

Προαιρετικά χρησιμοποιήστε τριμμένο πεκορίνο Ρομάνο ή λίγη παρμεζάνα, αν και το πιάτο είναι σαφώς καλύτερο χωρίς τυρί.

BUCATINI CARUSO με σάλτσα ντομάτα πιπεριά κολοκυθάκια

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Τηγανίστε τα κολοκυθάκια:

Αλευρώστε ελαφρά τα κολοκυθάκια και σε ένα μικρό τηγάνι προσθέστε ελαιόλαδο ίσα. ίσα να καλύψει μέχρι τη μέση τους τα κολοκυθάκια, και σε δυνατή ένταση τηγανίστε τα κολοκυθάκια γυρνώντας τα μια φορά κάθε (περίπου) 3-4 λεπτά για να πάρουν ελαφρά χρυσό χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα αφαιρέστε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Αν χωράει η κουζίνα σας η διαδικασία μπορεί να γίνει παράλληλα με τις υπόλοιπες παρασκευές, αλλά προγραμματίστε να είναι η πρώτη που θα τελειώσει.

BUCATINI CARUSO με σάλτσα ντομάτα πιπεριά κολοκυθάκια

2. Ετοιμάστε τη σάλτσα:

Βάλτε λίγο λάδι (40-50ml) σε μεγάλο τηγάνι, σε ήπια ένταση και όταν κάψει ρίξτε τις σκελίδες του σκόρδου και το πεπεροντσίνο (καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο) να δώσουν αρώματα στο λάδι. Το σκόρδο θα το κρατήσετε μέχρι να χρυσίσει και απ τις δύο πλευρές , αφού το γυρίσετε, περίπου 6-8 λεπτά σύνολο. Αφού το αφαιρέσετε ρίξτε μέσα τις πιπεριές να σοταριστούν περίπου 4-5 λεπτά, να μαραθούν λίγο, αλλά να κρατάνε τη σφριγηλότητά τους για να κάνουν κόντρα στη πάστα, στην υφή του τελικού πιάτου. Τότε προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας και λίγο αλάτι, αφήστε 2-3 λεπτά α φύγουν τα υγρά, προσθέστε τη ρίγανη, ανακατέψτε καλά και σβήστε το μάτι.

BUCATINI CARUSO με σάλτσα ντομάτα πιπεριά κολοκυθάκια

3. Βράστε τα Bucatini:

Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με 5-6 λίτρα νερού να βράζει, πριν ξακινήστε τα δύο ανωτέρω βήματα, ώστε να έχετε καυτό νερό όταν χρειαστεί να συντονίσετε τις παρασκευές. Αφού έχει βράσει το νερό 1-2 λεπτά, προσθέστε δυο κουταλιές σούπας χοντρό αλάτι και αφού καταλαγιάσει ο κοχλασμός ρίξτε τα bucatini. Ανακατέψτε κάθε τόσο και βάλτε το χρονόμετρο να τα βγάλετε 1 λεπτό πριν τον κανονικό χρόνο βρασμού που είναι 8 λεπτά, δηλαδή στα 7’. Σε εκείνη τη φάση θα πρέπει η σάλτσα να είναι έτοιμη.

BUCATINI CARUSO με σάλτσα ντομάτα πιπεριά κολοκυθάκια

4. Συνδέστε πάστα με σάλτσα:

Όταν φτάσουν τα 7 λεπτά βρασμού, προσθέστε τα bucatini στο τηγάνι με τη σάλτσα (είτε τα σουρώσετε, είτε τα βγάλετε μέσα απ’ τη κατσαρόλα με το νερό) και ανακατέψτε καλά να πάει η σάλτσα παντού. Προσθέστε από πάνω τα φύλλα βασιλικού και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

BUCATINI CARUSO με σάλτσα ντομάτα πιπεριά κολοκυθάκια

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε τη πάστα στα πιάτα απ’ το τηγάνι και σε κάθε πιάτο βάλτε 4-6 φέτες κολοκυθιού. Στα bucatini alla Caruso δεν πολυταιριάζει τριμμένο τυρί, ή μάλλον να πούμε πως η πρόσθεση τυριού αποσπά απ’ τη φρεσκάδα των γεύσεων και έτσι δεν συνίσταται. Αν όμως επιμένετε φανατικά να βάλετε, περιορίστε τη ποσότητα και προτιμήστε πεκορίνο Ρομάνο από παρμεζάνα, ως τυρί της Νότιας Ιταλίας απ’ όπου προέρχεται η συνταγή.

Εμείς μαγειρέψαμε τα bucatini στην ανοξείδωτη κατσαρόλα της Fest και τηγανίσαμε κολοκύθια και φτιάξαμε σάλτσα στα αντικολλητικά τηγάνια της. Σερβίραμε στο φανταιζί πιάτο απ’ τη σειρά Fantasy της ΙΩΝΙΑ.

BUCATINI CARUSO με σάλτσα ντομάτα πιπεριά κολοκυθάκια



Source link
Η διάσημη συνταγή μπουκατίνι αλά Καρούζο του Ναπολιτάνου τενόρου ? Καλή όρεξη